Spoltec jagar framtidens talanger

Växande Eslövsföretaget Spoltec mötte arbetssökande efter en inbjudan från Arbetsmarknadsenheten. I fokus stod kompetensförsörjning – och strävan att minska arbetslösheten.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal
Spoltec vill säkra personal för framtida utmaningar. Från vänster: Pierre Karlsson och Ingemar Jeppsson.
Spoltec vill säkra personal för framtida utmaningar. Från vänster: Pierre Karlsson och Ingemar Jeppsson.

Vad är relining? Hur är det att jobba med spolning, rör överhuvudtaget? Och finns det en framtid i branschen? Det fick 24 av Arbetsmarknadsenhetens särskilt inbjudna deltagare svar på när Ingemar Jeppsson, vd, och Pierre Karlsson, chef för spolavdelningen, höll en informationsträff för arbetssökanden.

Spoltec växer kraftigt inom relining, men är också stora på spolningssidan. På bild: Pierre Karlsson.
Spoltec växer kraftigt inom relining, men är också stora på spolningssidan. På bild: Pierre Karlsson.

Och, jo: det finns en framtid i branschen. Relining av avloppsrör – en teknik som innebär att ett nytt rör läggs i befintlig ledning – är en snabbt växande bransch.

Kostnaden för kunden blir en femtedel, jämfört med det traditionella sättet att byta stamledningar. Växtkraften svarar mot behovet – och det är enormt.

– Alla avloppsrör har en livslängd på en 50-70 år, säger Ingemar Jeppsson, och syftar på de stora fastighetsbestånd från 50- och 70-talen vars ledningar tjänat ut.

För att möta den ökande efterfrågan har företaget anställt personal tidigare i år. Men redan nu konstaterar Ingemar Jeppsson att det inte räcker. Spoltec har idag 55 anställda, men räknar med att anställa uppemot ytterligare 15 personer innan året är slut.

Det slutar inte där. Under en tioårsperiod på 60- och 70-talen skapade staten förutsättningar för kraftigt byggande.

– Ni känner kanske till miljonprogrammet? frågar Ingemar Jeppsson.

Spridda hummanden och nickningar från åhörarna: jodå, det är bekant. Och det är kanske just här som den fulla insikten drabbar de som kommit för att lyssna: behovet är verkligen enormt, relingstekniker går en ljus framtid till mötes.

Men hur var det med växtkraften? Växtkraften svarar mot behovet – men bara om det finns tillräckligt många relingstekniker. För att kunna växa som företag, och kunna tacka ja till alla uppdrag som strömmar in, vill Spoltec därför att fler söker sig till branschen.

Ingemar Jeppsson understryker att det inte finns någon utbildning som gör den intresserade till relings- eller spoltekniker.

– Jag lämnade skolan efter 7:an, sedan ville jag jobba, förklarar Pierre Karlsson sin väg in i branschen, och till chefsposition. Pierre Karlsson säger att han aldrig ångrat sitt yrkesval. Han har i synnerhet uppskattat friheten i att jobba med rör och spolning, att vara något av en problemlösare, att kunna sköta sig själv.

Ingemar Jeppsson fyller i. Är du problemlösare, men också noggrann och tålmodig, kan ge service och har B-körkort: gör en intresseanmälan.

Alla intresserade är välkomna att skicka in intresseanmälningar. Från vänster: Pierre Karlsson, Ingemar Jeppsson och Cecilia Nygren.
Alla intresserade är välkomna att skicka in intresseanmälningar. Från vänster: Pierre Karlsson, Ingemar Jeppsson och Cecilia Nygren.

Någon som redan är intresserad är Cecilia Nygren.
– Jättespännande, jag är lite fascinerad av tekniken bakom relining.
–Vi kan höras av i höst, säger Ingemar Jeppsson.

En sak till, Ingemar: ni har en pingvin som logga. Vill du förklara?
– Pingvinen lever i kolonier. I flockar kan det finnas hackkycklingar, men i kolonin tar alla hand om varandra. Så vill vi ha det på Spoltec.

Text: Peter Gustafsson Bock

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window