Crepes, öronproppar och regnponchos tog Hugo och Amir till SM i entreprenörskap

I sommar har 3 000 ungdomar i hela Sverige provat på att driva företag. 72 av dem lyckades så bra så de gick vidare till SM i sommarföretagande i Gnosjö. Eslövsungdomarna Hugo och Amir var två av dessa. Hugo fick pris som bästa säljare och Amir belönades i kategorin största säljfokus.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Och säljfokus har han haft Amir Saloha, som till vardags läser livsmedelsproduktion på Carl Engströmgymnasiet. Med egensparade pengar på fickan gick Amir till ELON och köpte ett crepesjärn. Affärsidén var att sälja crepes på Stora torg i Eslöv, något som visade sig inte var helt lätt. För att få sälja mat på torget behövdes både livsmedelstillstånd och ansökan om tillstånd för tillfällig torghandel.

Sommarlovsentreprenörerna Hugo Hertzberg och Amir Saloha gick vidare till SM i företagande.
Sommarlovsentreprenörerna Hugo Hertzberg och Amir Saloha gick vidare till SM i företagande.

– Jag fick hjälp av Företagslotsen i Eslöv, berättar Amir. Han tycker att det varit både roligt, givande och en smula jobbigt. Ska han bli företagare i framtiden vill han gärna dela ansvaret med någon.

Lars Persson, näringslivschef i kommunen, menar att oavsett om ungdomarna kommer att bli egna företagare eller arbeta som anställda i framtiden, så får de värdefulla erfarenheter av att delta i projektet och få prova på att vara sin egen chef.

– Det här blir ofta ett nytt sätt att ta till sig kunskap, berättar han och förklarar att självledarskap är en bra lärdom för framtiden. Ungdomarna får också tillfälle att knyta viktiga kontakter för framtiden.

Hugo Hertzbergs affärsidé var att sälja öronproppar och regnponchos på festivaler. För hans del var det med festivalarrangörerna han förhandlade. På både Kristianstads stadsfest och på Landskronakarnevalen fick han tillstånd att sälja inne på själva området. På Malmöfestivalen fick han dock stå utanför.

Sextusen kronors förtjänst blev det på dessa tre festivaler.

– Jag skulle kunna göra detta varje dag, året om, säger Hugo som brinner för företagande.

Långsiktig satsning

Eslövs kommun har i många år erbjudit ungdomar mellan 16 och 19 år möjligheten att skapa sig sitt eget sommarjobb genom att prova på att vara egen företagare under sommaren.

Istället för ett traditionellt sommarjobb i kommunen har en grupp ungdomar fått hjälp att utveckla olika företagsidéer och prova på att vara företagare under sommarlovet.

Årets satsning på sommarlovsentreprenörer har gjorts i en ny variant. I år har Ung Drive varit projektledare och tillsammans med Staffanstorps och Svalövs kommuner har åtta Eslövsungdomar getts möjlighet att starta eget företag med hjälp av riktiga entreprenörer.

Länkar

Bolagsverket – Hur man startar ett företag

Skatteverket – Bra att veta för Sommarlovs-entreprenörer; Speciella skatteregler som gäller för dig

Verksamt – Samlad information kring att starta, driva, utveckla och avveckla företag

Tillväxtverket – Myndighet som jobbar med att förenkla för företag och regioner

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window