Sprängämnesprekusorer

Sprängämnesprekursorer är ämnen som används för tillverkning av sprängämnen. Det är kemiska ämnen som kan användas som råmaterial eller komponenter i tillverkningen av sprängämnen.

Dessa ämnen har i sig själva ofta lagliga och legitima användningsområden inom industrin, jordbruket eller andra sektorer, men de kan också användas för att framställa explosiva material om de kombineras på rätt sätt.

På grund av riskerna med sprängämnesprekursorer regleras deras försäljning, hantering och distribution. Dessa ämnen är reglerade i EU-förordning 2019/1148 för att förhindra terrorism och olaglig tillverkning av sprängämnen. I Sverige är sprängämnena reglerade i lag (2014:799) om sprängämnesprekursorer och i förordning (2014:880) om sprängämnesprekursorer.

Vem är ansvarig för tillsynen?

Kommunen tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvaret för att utföra tillsyn på företag och enskilda som säljer och handskas med sprängämnesprekursorer.

Miljö och Samhällsbyggnadsförvaltningen är ansvariga för tillsynen gällande märkning av produkter, rutiner för kontroll av tillstånd, samt att rapporteringsskyldigheten följs. För tillsynen tas en avgift ut. Du kan läsa mer om avgiften via länken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.

Produkter som omfattas av regleringen

Nedan listade ämnen tillsammans med deras halter räknas till sprängämnesprekursorer. Det är förbjudet att sälja eller överlåta ämnena utan att genomföra en kontroll av mottagaren. Produkterna är förbjudna eller tillståndspliktiga för privatpersoner och andra enskilda.

  • Ammoniumnitrat, mer än 45,7 viktprocent (motsvarar mer än 16 vikt% kväve från ammoniumnitrat)
  • Natrium- eller kaliumklorat, mer än 40 viktprocent
  • Natrium- eller kaliumperklorat, mer än 40 viktprocent
  • Nitrometan, mer än 16 vikt% (motsvarar mer än 12 volymprocent i RC-bränslen)
  • Salpetersyra, mer än 3 viktprocent
  • Svavelsyra, mer än 15 viktprocent
  • Väteperoxid, mer än 12 viktprocent

Information till aktörer

Tillverkare, distributörer och återförsäljare måste kontrollera vem de säljer eller överlåter produkter med sprängmedel till. För försäljning till professionell användare behövs följande information begäras ut:

  • Identitetsbevis för personen som företräder företaget.
  • Företagets namn, adress och organisationsnummer.
  • Företagets verksamhet och användning av produkten

För privatpersoner och andra enskilda gäller förbud för vissa produkter och tillstånd för andra. För försäljning till privatpersoner eller enskilda behöver följande information begäras ut:

  • Tillståndet (och anteckna försäljningen på tillståndet)
  • Kundens identitetsbevis

Uppgifter ska sparas i minst 18 månader och kunna visas upp vid tillsyn eller polisens begäran.

Läs mer i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps faktablad.

Rapporteringskrav

Återförsäljare är skyldiga att vid misstänksamt beteende av kunder, stölder och försvinnanden av produkter med sprängämnen snarast rapportera till polisen.

Rapportering sker i första hand genom e-post till prekursor@polisen.se. Du kan även ringa 114 14 eller rapportera via polisens webbplats.

Märkningskrav

I tillsynen kontrolleras att kemiska produkter är märkta enligt CLP-förordningen, (EG) 1272/2008. Märkningen ger en viktig information till köparen om produktens farliga egenskaper och hur produkterna kan användas på ett säkert sätt.

Märkningen behöver bestå av standardiserade fraser och symboler. För produkter som säljs i Sverige gäller det att märkningen är på svenska. Det är återförsäljaren som ansvarar över att se till att produkter som innehåller sprängämnesprekursorer är korrekt märkta enligt CLP-förordningen.

Läs mer om CLP-märkning på Kemikalieinspektionens hemsida.

Något som också kontrolleras under tillsyn är om kemiska produkter har säkerhetsdatablad. För kemiska produkter som klassificeras som farliga och säljs till yrkesmässiga kunder ska säkerhetsdatablad medfölja. För mindre farliga kemiska produkter ska säkerhetsdatablad kunna ges ut på köparens begäran.

Läs mer om säkerhetsdatablad på Kemikalieinspektionens hemsida.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window