Animaliska biprodukter
Du som livsmedelsföretagare har skyldighet att se till att animaliska biprodukter (ABP) hanteras på ett korrekt sätt. Animaliska biprodukter får inte hanteras fel eller slängas i naturen.
Importerad rökt korv eller skinka som hanteras fel kan innehålla rester från sjukdomar som till exempel Afrikansk svinpest (AFS) och salmonella. Afrikansk svinpest är en virussjukdom som sprids mellan vildsvin och tamgrisar och är ett väldigt smittsamt och dödligt virus. Salmonella är en tarmbakterie som kan smitta mellan djur och människor och orsaka mag- och tarmsjukdom.
Det viktigt att du känner till vilka animaliska biprodukter som du hanterar i din verksamhet och hur de ska hanteras. Syftet är att förebygga smittor och sjukdomar och att säkerställa att smittskydd och spårbarhet följs.
Vad räknas som animaliska biprodukter?
Produkter eller livsmedel som helt eller delvis består av animaliska beståndsdelar räknas till animaliska biprodukter. ABP kan exempelvis vara:
- Kött
- Fisk och fiskrens
- Ägg
- Mjölkprodukter
- Honung
- Korv
- Fiskgratäng
- Kakor
- Smörgåsar
Livsmedel som innehåller animaliska beståndsdelar slutar räknas som livsmedel när sista förbrukningsdag har gått ut. De får absolut inte bli livsmedel igen.
Hur ska du hantera avfall efter animaliska biprodukter?
- Du ska separera avfall som innehåller animaliska biprodukter från annat livsmedelavfall för att minimera risken att förväxla dessa. De ska märkas upp och de animaliska biprodukterna ska förvaras tydligt så att förväxling inte ska kunna ske.
- Du ska ha rutiner för hantering av animaliska biprodukter. De som arbetar i din verksamhet ska känna till och följa dessa rutiner.
Animaliska biprodukter som inte utgör mer än 20 kg/vecka
Om du hanterar mindre än 20 kg animaliska biprodukter i veckan går det bra att slänga avfallet i matavfall. Då behöver du inte uppfylla kraven på märkning och spårning i detta fallet då det anses utgöra mindre risk för smittor och sjukdomar. Kom ihåg att detta avfall inte får förväxlas med livsmedel.
Det är avfallslagstiftningen som ska följas inklusive det nya utsorteringskravet av biologiskt avfall, om du slänger animaliska biprodukter under 20kg i biologiskt avfall.
Kontroll från kommunen
Det är kommunens kontrollmyndighet som kontrollerar att du hanterar animaliska biprodukter på ett korrekt sätt.
Vid kontroll ska du kunna visa att du inte hanterar eller skickar mer än 20 kg animaliska biprodukter i veckan till avfallsanläggningen.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.