Animaliska biprodukter
Animaliska biprodukter även kallat ABP är hela kroppar eller delar av kroppar från djur, produkter av animaliskt ursprung eller andra produkter från djur och inte är avsedda som livsmedel.
Kategorier utifrån risknivå
Det finns tre kategorier av ABP som är fördelade enligt olika risker, där kategori 1 är den högsta risken.
- Kategori 1: Delar av eller hela djur som innehåller specificerat riskmaterial (SRM). SRM material kan vara hjärna, benmärg, ögon etc.
- Kategori 2: Animaliska produkter som innehåller höga halter av patogena mikroorganismer alltså livsmedel med smitta.
- Kategori 3: Matavfall av animaliskt ursprung från butiker, avfall från livsmedelsindustrin, slakteriavfall m.m.
Matavfall och ”före detta livsmedel” i butik och restaurang
Inom Sverige får matavfall som uppstår i kök (restauranger, storkök och hushåll) gå som avfall till godkänd förbrännings-, biogas- eller komposteringsanläggning. Om matavfallet inte går som avfall kräver det spårbarhet via handelsdokument och register.
”Före detta livsmedel” får bara gå till mottagare som har tillstånd att ta emot, som till exempel godkända biogas- eller förbränningsanläggningar.
ABP i detaljhandeln
Identifiera
Verksamhetsansvarig ska identifiera vilka ABP som finns i verksamheten och se till att hantera dessa i enlighet med gällande lagstiftning. Verksamhetsansvarig ska se till att animaliska biprodukter under alla skeden av insamling, transport, hantering, lagring och bortskaffande, uppfyller de krav som är relevanta för verksamheten.
Separering och märkning
Animaliska biprodukter ska separeras från livsmedel för att inte riskera att bli livsmedel igen av misstag, eller smitta livsmedel som ska säljas.
Transport och handelsdokument
Vid transporter av ABP är det viktigt att märka upp avfallet med just ABP. Detta för att det inte ska hamna fel vid sluthanteringen. Upprätta handelsdokument vid transporten som visar vart ABP kommer ifrån och vart det ska. Spara dokumenten i verksamheten i minst två år. Det är även viktigt att kontrollera att mottagaren av ABP är godkänd att ta emot detta.
Små mängder ABP
Det finns undantag för små mängder ABP. Har du mindre än 20 kilo före detta livsmedel per vecka att göra dig av med kan detta gå ihop med annat avfall för förbränning. Du måste vara beredd att kunna visa för kommunen att det rör sig om maximalt 20 kilo per vecka.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.