Ursprungsland för kött – information på restauranger
Från 1 mars 2025 gäller nya regler om kött. De innebär att restauranger måste informera sina gäster om ursprungslandet för kylt och fryst kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä, inklusive malet kött. Informationen kan ges både skriftligt och muntligt.
Reglerna gäller för alla restauranger och storhushållsverksamheter; kaféer, personalrestauranger, skolrestauranger, sjukhus, cateringföretag, gatukök, food trucks och vissa butiker.
För vilket kött behöver verksamheten ange ursprung?
Enligt de nya reglerna måste restauranger kunna ange ursprungslandet för kylt och fryst inklusive malet kött som används som ingredienser i deras maträtter av:
- nötkött
- svinkött, även vildsvinskött
- fårkött
- getkött
- fjäderfä
För vilket kött behöver verksamheten inte ange ursprung?
Ursprungsland behöver inte anges för andra typer av kött som hästkött, renkött och älgkött samt inköpta köttprodukter, som marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar.
Innehåller maträtten både kött och köttprodukter, till exempel baconlindad köttfärslimpa så ska ursprunget anges för köttfärsen men behöver inte anges för bacon.
Reglerna om ursprung gäller delvis för hämtmat
När en gäst hämtar mat på restaurang (take away) måste verksamheten kunna ge information om ursprung. Men om kunden beställer maten och får den hemkörd gäller det inte.
Likaså behöver inte ursprungslandet anges om ett skolkök har tillagat maten och maten körs iväg till ett mottagningskök. Men i matsalen där tillagningsköket har tillagat maten ska ursprung för kött kunna anges.
Information om ursprung kan vara skriftlig eller muntlig
Restaurangen väljer själva hur ursprungslandet för köttet ska uppges enligt nedan.
- Skriftligt – informationen kan skrivas i menyn, till exempel: kycklingbröstfilé (Sverige).
- Muntligt – Informationen kan lämnas muntligt. Det går att sätta upp en skylt med en upplysning om att kunden kan få informationen, till exempel ”Fråga oss om köttets ursprung”, alternativt berätta för varje gäst om köttets ursprung.
Mer information
Läs mer om om ursprungsland för kött på Livsmedelsverkets webbplats
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.