Livsmedel

Restauranger, butiker och andra som hanterar livsmedel har ett särskilt ansvar för människors hälsa. Allt vi äter och dricker ska verksamheten ta hand om så att vi inte blir sjuka av livsmedlet.

Miljöavdelningen på Eslövs kommun har som uppgift att kontrollera att hanteringen av livsmedel sköts rätt och på ett hygieniskt sätt enligt livsmedelslagstiftningen. Livsmedel är inte bara mat och dryck; kosttillskott, prestationshöjande preparat och liknande produkter räknas också som livsmedel.

I miljöinspektörernas arbetsuppgifter ingår bland annat att registrera eller godkänna livsmedelsföretag. Det kan vara både i tillfälliga eller permanenta livsmedelsföretag.

Miljöavdelningen utövar livsmedelskontroll enligt livsmedelslagstiftningen och vi gör det till största delen vid oanmälda besök.

Verksamheter som säljer, tillagar eller serverar livsmedel omfattas av livsmedelslagstiftningen. Du som driver en sådan verksamhet är ansvarig för att maten är säker att äta och att dina kunder får det som du betalar för, det vill säga att livsmedlet är rätt märkt.

Anmälan om livsmedelsanläggning

Ett livsmedelsföretag producerar, bearbetar eller distribuerar mat. Företaget kan vara privat eller offentligt och drivas med eller utan vinstintresse. I Eslövs kommun finns ca 250 livsmedelsanläggningar, allt ifrån kiosker och mobila vagnar till restauranger, butiker och livsmedelsindustrier.

Ansvaret för den offentliga kontrollen av dessa livsmedelsanläggningar utförs av miljöavdelningen på Eslövs kommun.

Livsmedelsanläggningarna ska vara registrerade eller godkända av oss och vi utför kontroller utefter en kontrollplan. Antalet besök per år styrs av anläggningarnas  storlek och även av de risker som finns beroende på typ av livsmedelshantering.

De flesta handlingarna är offentliga handlingar, vilket innebär att både journalister och allmänheten kan ta del av dessa. Detta innebär till exempel att resultaten av inspektionsrapporterna går att ta del av.

Här finns text om lagstiftningen inom livsmedel att läsa. 

Planerar du att starta, förändra eller avregistrera en verksamhet ska du anmäla detta till miljöavdelningen. Detta oavsett om det är en tillfällig eller permanent verksamhet. Det spelar heller ingen roll om du driver verksamheten i vinstsyfte eller inte, eller om företaget är registrerat hos Bolagsverket eller ej.

Tänker du ställa sälja och servera mat, ha ett matstånd eller liknande på en festival eller marknad i Eslövs kommun? Då behöver du anmäla detta till miljöavdelningen. Skicka in din ansökan till Miljöavdelningen senast två veckor innan du planerar att starta din verksamhet. Miljöavdelningen tar ut en registreringsavgift på 900 kronor för att behandla din anmälan.Verksamheter utifrån ska vara registrerade i sina hemkommuner.

Om du planerar att delta i flera tillfälliga evenemang kan du registrera din verksamhet som ambulerande livsmedelsanläggning, vilken söks hos din hemkommun. Beslutet om registrering är giltigt i hela EU och behöver inte vara tidsbegränsat, vilket innebär att du inte behöver ansöka om en ny registrering för varje evenemang du ska delta i. Ett sådant beslut om registrering är inte knutet till en fast lokal utan kan till exempel avse ett mobilt marknadsstånd eller en vagn.
Det är samma regler som gäller för ambulerande livsmedelsanläggning som för permanenta. Din verksamhet måste registreras och du ska med hjälp av ditt egenkontrollprogram kunna visa att dina livsmedel är säkra. Reglerna gäller även om du ska bjuda på mat, till exempel dela ut smakprover.

Som livsmedelsföretagare är du skyldig att följa livsmedelslagstiftningen, som bland annat innebär att du ska servera säker mat som är rätt märkt och inte vilseleder konsumenten. För att lyckas med detta är det viktigt att ta fram ett system för egenkontroll. Till hjälp finns branschriktlinjer och vägledningar.

Du som hanterar livsmedel vet vilka risker som finns i din verksamhet. Bland annat är riskerna vid t.ex. nedkylning, varmhållning och kylförvaring viktigt att regelbundet kontrollera. Då du kan visa oss med din egenkontroll att du har bra rutiner för att hantera riskerna i din verksamhet. Därmed kommer också dina kostnader för vår kontroll att bli mindre.

Vi följer Livsmedelsverkets vägledning för offentlig kontroll i vårt arbete. Det innebär att en offentlig kontroll ingår i kontrollavgiften som du betalar varje år. Vi kommer anmälda men även oanmälda för att få oss en rättvisande bild av hur verksamheten fungerar. Efter besöket får du en rapport där det framgår hur väl livsmedelslagstiftningen och tillhörande (EU) förordningar efterlevs och om det finns brister som måste åtgärdas. Rapporten är en offentlig handling vilket innebär att vem som helst kan begära att få ta del av den.

Om vi anser att det är nödvändigt följer vi upp besöket och för dessa återbesök debiterar vi en avgift på 900 kronor per arbetstimme. Alltså, om allt fungerar som det ska blir det inga återbesök och därmed inga extra kostnader. Det tycker vi är rättvist.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window