Dubbelt så många tåg stannar i Eslöv från den 15 december

Öresundstågen ska återigen stanna i Eslöv två gånger i timmen, i båda riktningarna. Dessutom har Eslövs kommun, Skånetrafiken och bussbolaget Transdev startat en trepartssamverkan för att tillsammans utveckla kollektivtrafiken i Eslöv.

Catharina Malmborg (M), kommunstyrelsens första vice ordförande, Carina Zachau (M), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, och Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande, är mycket nöjda med att fler Öresundståg kommer att stanna i Eslöv från den 15 december.

Från den 15 december kommer Öresundståget både åt norr och söder att stanna på Eslövs station varje halvtimme. I motsats till idag då tågen bara stannar en gång i timmen.

– Vi är väldigt glada att Trafikverket via Skånetrafiken lyssnat på våra synpunkter så att halvtimmestrafiken med Öresundstågen återinförs. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det avgörande att det finns kollektivtrafik som fungerar för arbetspendling, säger Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Eslöv en viktig knutpunkt

Han framhåller att Eslövs tätort med sina 20 000 invånare är en viktig knutpunkt. Många pendlar både till och från Eslöv.

– För att vi ska kunna växa hållbart måste infrastrukturen följa med. Vi är mycket glada över att vi fått gehör för våra önskemål, säger Catharina Malmborg (M), kommunstyrelsens första vice ordförande.

Garanterar samsyn

För att ytterligare stärka kollektivtrafiken startar Eslövs kommun, Skånetrafiken och bussbolaget Transdev ett formaliserat samarbete.

De tre parterna ska underteckna ett samverkansdokument där gemensamma mål och samarbetsformer görs tydliga.

– Vi vill alla hitta den bästa möjliga kollektivtrafiken för våra resenärer. Ett gemensamt samverkansdokument garanterar att vi har samma syn på vad vi vill åstadkomma och våra gemensamma mål blir tydliga, säger Carina Zachau, ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Närmare politiskt samarbete

Nytt är att samarbetet kring kollektivtrafiken formaliseras på politikernivå. Tidigare har arbetet kring kollektivtrafikfrågorna främst drivits på tjänstepersonsnivå. Nu kommer en politisk styrgrupp att tillsättas med kommunstyrelsens, Miljö och Samhällsbyggnads och Region Skånes presidium.

Ut och åk tåg och buss!

Tre arbetsgrupper skapas för att jobba med utveckling, trafik och framkomlighet och kunder.

– Syftet är att öka resandet med kollektivtrafiken vilket alla vinner på. Inte minst är det viktigt ur klimat- och miljösynpunkt. Nu när dubbelt så många tåg stannar i Eslöv igen, hoppas vi att ännu fler ska välja att pendla kollektivt. Det underlättar den framtida utvecklingen. Buss- och tågtrafiken stärks om många väljer att åka. Så ut och åk tåg och buss! uppmanar Carina Zachau.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window