Största förändringarna i kommunens nya styrdokument för upphandling

Kommunen har nu antagit nya styrdokument för upphandling – med de mest omfattande förändringarna på flera år. Syftet är att skapa tydlighet, säkerställa kontroll och ge verksamheten bättre verktyg för verksamheterna att arbeta mer strategiskt.

Framtagandeprocessen inkluderade dialoger med förvaltningschefer och inköpsansvariga, workshops med inköpsgruppen, samt diskussioner med ledningsgruppen. Efter en remissrunda och bearbetning av inkomna synpunkter behandlades ärendet i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Med dessa förändringar vill vi skapa ett mer strategiskt, hållbart och kontrollerat upphandlingsarbete – där varje inköp bidrar till både verksamhetsnytta och samhällsutveckling. Sammanfattningsvis skapar vi en mer hållbar, rättssäker och affärsmässig upphandlingspraxis som gynnar både interna och externa aktörer, berättar Susanna Karlsson, inköps- och upphandlingschef.

De nya styrdokumenten ska

  • Förverkliga politiska inriktningar, mål och beslut.
  • Säkerställa god ekonomisk hushållning och en rättssäker process.
  • Ge organisationen förutsättningar och verktyg för att skapa önskvärda effekter.

Förändringar du behöver känna till

  • Nya vägledande principer för upphandling, med tydligare koppling till kommunens politiska mål.
  • Krav på kommunen och dess bolag att upprätta upphandlingsplaner, vilket skapar transparens och möjlighet för näringsidkare att lättare överblicka affärsmöjligheterna
  • Krav på uppföljningsplaner av upphandlade avtal i syfte att dels stärka kommunens roll som en professionell och pålitlig affärspartner, dels för att möjliggöra ett systematiskt kvalitetsarbete
  • I syfte att motverka korruption införs obligatoriska jävsdeklarationer för samtliga upphandlingar överstigande 100 000 kronor.
  • Kommunledningskontorets samordningsansvar för annonseringspliktiga varor och tjänster utökas till att omfatta även direktupphandlingar inom dessa kategorier.
  • Ökat fokus på leverantörsdialog inför, under och efter varje upphandling, samt kategoriindelning av upphandlarfunktioner för ökad marknadskännedom och effektivitet.

Visuell bild med symboler för företagande

Förväntade effekter

De nya arbetssätten inom upphandling förväntas ge flera positiva effekter för både kommunen, leverantörer och samhället i stort:

  • Stärkt dialog med leverantörer skapar en mer konkurrenskraftig marknad och ökar näringslivets möjlighet att delta i offentliga affärer. Nya e-tjänster och rutiner förenklar kontakten och gör upphandlingsprocessen mer tillgänglig.
  • Fokus på hållbarhet innebär att nya avtal bidrar till miljömässig och social utveckling – genom sysselsättningsfrämjande villkor, miljökrav, återbruk och återtag i linje med kommunens strategier.
  • Effektivare inköpsstyrning, med standardiserade sortiment och e-handel, sparar tid och pengar samtidigt som det underlättar för beställare och skapar enhetlighet i organisationen.
  • Högre avtalstrohet stärker förtroendet för kommunen som professionell kund och minskar risken för kontraktsbrott.
  • Obligatorisk avtalsuppföljning säkerställer att kommunen får det som efterfrågats, att brister åtgärdas och att oseriösa leverantörer inte återkommer i nya upphandlingar.

Läs mer om de nya styrdokumenten för upphandling

Om inköp och upphandling i Eslövs kommun – Företag, Eslövs kommun

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window