Tryggt samarbete i 10 år

Eslövs kommun arbetar brett och långsiktigt för att skapa en trygg och säker plats för alla som bor och verkar i kommunen. Det brottsförebyggande arbetet gentemot näringslivet innebär samverkan med ett flertal aktörer i kommunen, en av dessa är Safe0413 - ett lyckat samarbete som har pågått i 10 år.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

– Eslövs kommun har varit med sedan start när Safe0413 bildades. I början var man fundersamma från kommunens sida gällande hur långsiktig satsningen skulle vara. Det har dock visat sig att det hela tiden funnits ett fantastiskt engagemang som verkligen varit hållbart och ökat tryggheten, berättar Eva Hallberg, kommundirektör, Eslövs kommun

Samverkan ger resultat

Safe0413 är en ideell förening och ett nätverk som bildades 2013 med målet om att minska den ökande brottsligheten på industriområdena runt Eslövs stadskärna. De ca 140 medlemsföretagen verkar för att förhindra inbrott, stölder och skadegörelse. Tillsammans finansierar medlemmarna väktartjänster som bevakar industriområdena och nu även centrum, samt andra delar av Eslöv. Syftet med närvaron i centrum är i första hand att höja tryggheten och säkerheten vid stängning av butiker, restauranger och andra verksamheter. Föreningens framgångsrika samarbete har starkt bidragit till att minska brottsligheten i Eslöv.

Effektiva metoder

Ett exempel på utökad bevakning är värmekameror och kameror på plats, dessa läser av nummerplåtar vid och i industriområdena. Kamerorna skickar kontinuerligt information till de väktare som utför bevakningen. För att öka tryggheten under julhandeln utökas även väktarronderingen i centrum.

– Att vara med i Safe0413 är ett sätt att arbeta tillsammans med både föreningen och med företagare och det blir en bättre lösning än om alla hade arbetat på egen hand. Föreningen har utvecklat både metodiken och områdena vilket vi tycker är positivt, berättar Eva Hallberg.

Närvaro skapar trygghet

Ola Jönsson, Svetsmekano AB, har varit med i föreningen sedan start och berättar om värdet för hans företag.

– Tack vare den gemensamma bevakningen med god kontroll och korta insatstider har jag slutat bekymra mig för riskerna med inbrott och skadegörelse när jag går hem för kvällen. Det finns de som säger att de inte behöver bevakning eftersom det är så lugnt numera, men det beror förmodligen på att Safe0413 finns. Tänk om de som resonerar så skulle gå med i föreningen så att vi kan effektivisera kameror och utöka bevakningen till ännu fler timmar. Tillsammans blir vi ännu starkare!

Läs mer om kommunens trygghetsarbete

Läs mer om medlemskap i Safe0413

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window