Tryggheten ökar enligt Polisens enkät – utom i Eslövs centrum
Polisens årliga trygghetsundersökning visar att känslan av trygghet ökar och oron för att utsättas för brott minskar totalt sett i hela Eslövs kommun. Undantaget är Eslövs centrum där en stor del av dem som svarat på enkäten inte känner sig trygga utomhus på kvällar och nätter. De känner oro för att utsättas för brott och många upplever problem i centrum som är kopplat till missbruk.
3 000 slumpmässigt utvalda kommuninvånare från 16 år har fått möjlighet att svara på Polisens trygghetsenkät. Drygt hälften av dem har valt att svara, antingen digitalt eller på papper.
Trygghetsmätningen är en attitydundersökning. Det betyder att de som svarar ska ange vad de känner och upplever.
– Undersökningen har genomförts årligen sedan 2018 så nu har vi mycket statistik att jämföra med. Siffrorna har successivt förbättrats i kommunen totalt och i tätorten. Det är bara i centrum som andelen personer som uppfattar minst ett problem ökar, säger Rikard Fogelström, kommunens trygghetssamordnare.
Antalet faktiska brott minskar
Samtidigt minskar kraftigt antalet personer som uppger att de faktiskt har utsatts för brott.
Vi såg en topp i undersökningen 2022. Då var andelen som utsatts för minst ett brott alarmerande hög. Enligt enkätsvaren är det inte längre ett påtagligt problem. Bara få av dem som svarat har personligen drabbats av brott de senaste tolv månaderna, säger Rikard Fogelström.
Tar problemen på allvar
Begreppen brott i undersökningen täcker in allt från skadegörelse och stöld till hot och fysiskt våld.
Samtidigt som det är positivt att majoriteten medborgare känner sig trygga i vår kommun så tar vi bekymren i Eslövs centrum på stort allvar. Centrum är ett starkt fokusområde för vårt trygghetsskapande arbete. Tillsammans med bland annat Polisen och fastighetsägarna jobbar vi både långsiktigt och förebyggande – och med konkreta insatser, säger Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande, och Catharina Malmborg (M), första vice ordförande.
Vill locka ut fler på stan
De menar att ett fortsatt och utökat samarbete är bästa sättet att öka tryggheten i hela kommunen och framför allt i centrum där många fortfarande upplever otrygghet.
Ett sätt att öka engagemanget och känslan av trygghet är att öka sammanhållningen mellan människor. I samarbete med andra aktörer arrangerar vi till exempel aktiviteter i centrum. Genom att locka ut människor i olika åldrar att träffas och umgås så blir tryggheten större för alla, säger Johan Andersson och Catharina Malmborg.
Polisens agerar mot problemen
Enkätsvaren visar att förtroendet för Polisen fortsätter att öka. En stor majoritet svarar att Polisen bryr sig om och agerar mot lokala problem.
Polisen prioriterar insatser för att öka tryggheten i vår kommun. Vi har ett mycket bra samarbete mellan kommunen och Polisen och det ger glädjande nog resultat, säger Johan Andersson och Catharina Malmborg.
Läs mer om trygghetsundersökningen på Polisens webbplats
Dags för Polisens årliga trygghetsmätning
Eslöv stärker samarbetet med Polisen för att förebygga brott
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.