Skärpt kontroll av ventilationen i flerfamiljshus

Kommunen skärper tillsynen av ventilationen i flerfamiljshus. Nyligen har en bostadsrättförening dömts att betala vite om de inte skickar in en rapport om hur väl ventilationen fungerar i föreningens två hus.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

Det är ett krav enligt plan- och bygglagen (PBL) att säkra att alla som bor i flerfamiljshus har ett bra inomhusklimat. Våra hus är mycket tätare nu än förr i tiden och därför ökar kraven.

Vissa ventilationssystem ska kontrolleras var sjätte år och vissa var tredje. Kontrollerna berör runt 800 hus i Eslöv.

Bostadsrättsförening får betala vite

Kontrollerna kallas för obligatorisk funktionskontroll av ventilation, eller OVK.

Vid miljö- och samhällsbyggnadsnämndens senaste möte dömdes en bostadsrättsförening med två hus att betala vite på 25 000 kronor per hus och man inte skickar in en godkänd ventilationsrapport snarast.

Mer tillsyn framöver

Kommunens handläggare har haft kontakt med bostadsrättsföreningen i flera år angående ventilationskontrollen och föreningen har flera gånger fått mer tid på sig. Men nu väljer nämnden att sätta ner foten.

– Det här är första gången som vi har den här typen av ärenden på bordet, men vi kommer att kolla detta hårdare framöver, säger Bengt Andersson, ordförande i nämnden.

Ventilationskontroll (OVK) i Eslövs kommun

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window