Förbudet mot att servera alkohol efter kl. 20 förlängt februari månad ut

Regeringen har fattat beslut att förbudet mot att servera alkohol mellan klockan 20.00 och 11.00 förlängs till och med den 28 februari 2021.

Eslövs kommun vill att din servering ska kunna fortsätta att ha öppet och servera mat till sittande gäster under coronapandemin. Men för att det ska fungera måste du minska risken för spridning av virussjukdomen covid-19 på din servering och skydda din personal. Det gör du genom att ordna din lokal, entré och/eller tillhörande områden så att gästerna kan undvika trängsel.

Förbud mot att servera starka alkoholdrycker efter 20.00

Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 trädde i kraft den 24 december, samma dag beslutade Folkhälsomyndigheten att det tillåtna maxantalet för ett sällskap på restaurang från åtta till fyra personer per bord.

Den 20 november 2020 trädde en förordning i kraft som innebär ett förbud mot att servera alkohol på exempelvis restauranger och barer efter klockan 22.

Sedan den 24 december 2020 gäller förbudet från och med klockan 20. Regeringen har nu beslutat om att förlänga detta förbud till och med den 28 februari 2021. Klockan 20 kommer alltså att fortsätta gälla.

Vad innebär ändringarna för er servering?

En kvinna i förgrunden i ett kafé

 1. All alkoholservering, utom folköl, upphör klockan 20. Klockan 20.30 ska all alkohol utom folköl vara borta från borden. Restaurangen kan sedan övergå till servering av mat, alkoholfria alternativ och folköl fram till dess att serveringstiden enligt respektive serveringstillstånd är slut.
 2. Restauranggästerna behöver inte lämna lokalen klockan 20, utan kan sitta kvar vid sitt bord när serveringen övergår till folköl/alkoholfritt. Detta görs för att minska smittrisken, då gästerna sitter kvar under ordnade former istället för att alla först ska ta sig ut samt senare in igen.
 3. Rumsservering och servering ur minibarer på hotellrum omfattas inte av förbudet. De verksamheter som bara har folkölsservering omfattas inte heller.
 4. Tillståndsenheten informerar tillståndshavare löpande för att underlätta för dem i deras verksamheter.

8 januari: Riksdagen antog covid-19-lag

Den tillfälliga lagen träder i kraft den 10 januari 2020 och upphör att gälla vid utgången av september 2021. Lagen innebär att, om det är nödvändigt för att förhindra smittspridning, särskilda begränsningar kan införas avseende följande verksamheter och platser:

Läs mer om lagen på regeringen.se.

Tillfällig lag om smittskydd på din servering

Från den 1 juli 2020 gäller en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i Sverige. Alla näringsverksamheter som serverar mat och/eller dryck till allmänheten och har sittplatser i anslutning till serveringen räknas som serveringsställen och omfattas av lagen. Det gäller till exempel restauranger, barer, pubar, caféer, glasskiosker med sittplatser och nattklubbar. Däremot gäller lagen inte matsalar på arbetsplatser och skolor, eller för cateringföretag, foodtrucks och take-away-ställen.

Den 3 november uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina föreskrifter mot trängsel på serveringsställen. Föreskrifterna kompletterar Lagen om (2020:526) tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som gäller till 31 maj 2021. Serveringar ska undvika trängsel på de ytor inomhus eller utomhus som gästerna har tillträde till, genom att:

 • bara servera gäster som sitter ner vid bord eller bardisk,
 • se till att sällskap av gäster kan hålla minst 1 meters avstånd till andra sällskap när de sitter ner vid borden, eller till andra sittande gäster när de står i kö vid en kassadisk eller ett buffébord.
 • Uppdatering 18/12: Från 24 december ska antalet personer i samma sällskap vara högst fyra personer, istället för högst åtta som tidigare.
 • informera gäster om hur de minskar risken för smittspridning,
 • erbjuda gäster möjlighet att tvätta händerna eller handdesinfektion,
 • säkerställa att personalen informeras om hygienrutiner mot smittspridning mellan gäster

Så följer din servering föreskrifterna

För att undvika trängsel och minska risken för smittspridning på din servering, behöver du ha tydliga rutiner anpassade efter hur din lokal ser ut och hur många besökare du har. Här är några av de viktigaste rutinerna enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen.

 • möblera om borden eller ta bort bord för att undvika trängsel
 • begränsa antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt
 • markera det avstånd gäster ska hålla till varandra i köer till kassa, entré och toalett
 • se till att gäster kan beställa och ta med sig mat från din servering utan att det blir trängsel
 • skapa god framkomlighet i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
 • be gäster att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
 • informera gästerna om att hålla avstånd till varandra
 • placera gäster med rätt avstånd vid varje bord
 • inför ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden.

Om reglerna inte följs

Då kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer har vi befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe.

Mer information om utrymningsreglerna och det tillfälliga förbudet mot alkoholförsäljning.

Läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar om förbudet, trängsel och avstånd på serveringar.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window