Nya regler för servering av mat och dryck

För att undvika smittspridning av covid-19 gäller från och med den 1 juli 2020 nya regler för restauranger och caféer och andra verksamheter som serverar mat och dryck. Lagen är sedan den 7 juli 2020 kompletterad med ytterligare föreskrifter.

Folkhälsomyndighetens tidigare föreskrifter om att förhindra smitta av covid-19 gäller fortfarande, även de allmänna råden.

En kvinna i förgrunden i ett kafé

Nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten

Lagen kompletteras den 7 juli 2020 med uppdaterade föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten. Föreskrifterna innebär att serveringsställen ska göra åtgärder för att undvika trängsel på de ytor inomhus eller utomhus som gästerna har tillträde till. Serveringsställen ska även:

  • informera gästerna om hur de minskar risken för smittspridning
  • erbjuda möjlighet till handtvätt eller handsprit
  • säkerställa att personalen informeras om hygienrutiner mot smittspridning mellan gäster
  • endast servera gäster som sitter ner vid bord eller bardisk.

Så ska en servering följa föreskrifterna

För att en verksamhet ska få ha fortsatt servering gäller det att följa den nya lagstiftningen. Föreskrifterna gäller servering på restauranger, caféer, konditorier och pubar, såväl inomhus som utomhus.

  • endast gäster som sitter ner vid bordet ska serveras
  • borden ska möbleras om eller tas bort för att undvika trängsel
  • gästerna ska hålla minst 1 meters avstånd till andra sällskap när de sitter ner vid borden eller står i kö
  • gästerna ska kunna beställa och ta med sig mat från serveringen utan att det blir trängsel
  • god framkomlighet ska finnas i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
  • gästerna ska uppmanas att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
  • gästerna ska informeras om att hålla avstånd till varandra
  • gästerna ska erbjudas bra möjligheter för handtvätt eller tillgång till handsprit
  • gäster ska placeras med rätt avstånd vid vartannat bord
  • avstånd på golvet och i köer till kassa, entré och toalett ska markeras
  • ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden ska finnas
  • antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt ska begränsas.

Om reglerna inte följs

Då kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer har vi befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe.

Information

Då syftet med den nya lagen är att förhindra trängsel och minska smittspridningen har vi samlat information som kan vara till stöd för dig som driver ett serveringsställe.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window