Serveringar får bara erbjuda avhämtning efter klockan 20.30

Regeringen har meddelat att alla serveringsställen ska stänga för servering på plats klockan 20:30 från 1 mars 2021. De begränsade öppettiderna för servering gäller alla verksamheter som serverar mat och dryck. Det är fortsatt möjligt att sälja mat för avhämtning eller hemleverans efter att serveringen stängt. Bakgrunden till beslutet är en ökande smittspridning i samhället som riskerar att leda till en tredje virusvåg av covid-19.

Nyheten är mer än 60 dagar gammal

På en pressträff 24 februari meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen och Folkhälsomyndigheten enats om nya restriktioner för serveringsställen.

Med stöd i den tillfälliga pandemilagen beslutade regeringen att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa begränsade öppettider för alla verksamheter som serverar besökare mat och dryck på plats.

–  För restauranger och serveringar gäller att de från och med 1 mars kommer att behöva stänga klockan 20:30 på kvällen. Detta gäller alla serveringsställen oberoende om alkohol serveras eller inte, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson på pressträffen.

Det är däremot fortsatt möjligt för serveringsställen att sälja mat för avhämtning eller hemleverans efter klockan 20:30, enligt beslutet på regeringens webbsida. När mat och dryck säljs för avhämtning ska besökarna kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Ingen återöppning efter alkoholförbudet

Förbudet mot att servera starka alkoholdrycker efter klockan 20:00 innebar tidigare att serveringar med serveringstillstånd kunde öppna på nytt en timme efter lokalen utrymts, för att sedan bara servera mat med lättdrycker eller folköl. Från 1 mars är det inte längre möjligt eftersom alla serveringsställen ska stänga för servering på plats klockan 20:30 enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner.

En kvinna i förgrunden i ett kafé

8 januari: Riksdagen antog covid-19-lag

Den tillfälliga lagen träder i kraft den 10 januari 2020 och upphör att gälla vid utgången av september 2021. Lagen innebär att, om det är nödvändigt för att förhindra smittspridning, särskilda begränsningar kan införas avseende följande verksamheter och platser:

Läs mer om lagen på regeringen.se.

Tillfällig lag om smittskydd på din servering

Från den 1 juli 2020 gäller en tillfällig lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i Sverige. Alla näringsverksamheter som serverar mat och/eller dryck till allmänheten och har sittplatser i anslutning till serveringen räknas som serveringsställen och omfattas av lagen. Det gäller till exempel restauranger, barer, pubar, caféer, glasskiosker med sittplatser och nattklubbar. Däremot gäller lagen inte matsalar på arbetsplatser och skolor, eller för cateringföretag, foodtrucks och take-away-ställen.

Den 3 november uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina föreskrifter mot trängsel på serveringsställen. Föreskrifterna kompletterar Lagen om (2020:526) tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som gäller till 31 maj 2021. Serveringar ska undvika trängsel på de ytor inomhus eller utomhus som gästerna har tillträde till, genom att:

 • bara servera gäster som sitter ner vid bord eller bardisk,
 • se till att sällskap av gäster kan hålla minst 1 meters avstånd till andra sällskap när de sitter ner vid borden, eller till andra sittande gäster när de står i kö vid en kassadisk eller ett buffébord.
 • Uppdatering 18/12: Från 24 december ska antalet personer i samma sällskap vara högst fyra personer, istället för högst åtta som tidigare.
 • informera gäster om hur de minskar risken för smittspridning,
 • erbjuda gäster möjlighet att tvätta händerna eller handdesinfektion,
 • säkerställa att personalen informeras om hygienrutiner mot smittspridning mellan gäster

Så följer din servering föreskrifterna

För att undvika trängsel och minska risken för smittspridning på din servering, behöver du ha tydliga rutiner anpassade efter hur din lokal ser ut och hur många besökare du har. Här är några av de viktigaste rutinerna enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd till serveringsställen.

 • möblera om borden eller ta bort bord för att undvika trängsel
 • begränsa antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt
 • markera det avstånd gäster ska hålla till varandra i köer till kassa, entré och toalett
 • se till att gäster kan beställa och ta med sig mat från din servering utan att det blir trängsel
 • skapa god framkomlighet i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
 • be gäster att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
 • informera gästerna om att hålla avstånd till varandra
 • placera gäster med rätt avstånd vid varje bord
 • inför ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden.

Om reglerna inte följs

Då kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer har vi befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe.

Mer information om utrymningsreglerna och det tillfälliga förbudet mot alkoholförsäljning.

Läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar om förbudet, trängsel och avstånd på serveringar.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window